Fabricatie | AlzChem

Fabricatie

De fabricatie van kalkcyanamide

Kalksteen, steenkool en luchtstikstof zijn de natuurlijke grondstoffen waaruit kalkcyanamide geproduceerd wordt. Voortdurende investeringen en permanente verbeteringen aan het productieproces waarborgen een moderne, rationele en milieuvriendelijke productie van dezespeciale meststof.

 

De fabricatie van kalkcyanamide gebeurt in drie fasen:

1. Fase: De productie van brandkalk

Kalksteen (CaCO3), dat van natuurlijke afkomst is wordt in met cokes of aardolie gestookte ovens tot brandkalk omgezet. 

 

2. Fase: De productie van carbide

De bekomen brandkalk wordt te samen met cokes en antraciet, die de koolstof leveren, in de carbidoven gebracht. Hier ontstaat bij een temperatuur van meer dan 2.000°C, die door elektrische energie bekomen wordt, het calciumcarbid. Het afgekoelde en gestolde carbide wordt voor de volgende productiefase klein gemalen. De koolstofmonoxyde die tijdens deze productiefase ontstaat wordt opgevangen en dient als grondstof voor verdere chemische reacties.

 

3. Fase: De productie van calciumcyanamide

In de laatste synthesefase wordt stikstofgas over fijn gemalen, ongeveer 1.100°C heet calciumcarbid geleid. Daarbij wordt de stikstof chemisch gebonden (= azotering) en er ontstaat calciumcyanamide, bekent onder de naam kalkstikstof of kalkcyanamide. De bij deze reactie gevormde koolstof geeft aan de kalkcyanamide zijn zwarte kleur. Het noodzakelijke stikstofgas wordt in de eigen luchtontbindingsinstallatie volgens het LINDE-procede gewonnen.

 

De daarbij in de azoteeroven gevormde zogenaamde technische kalkcyanamide wordt voor de inzet in land- en tuinbouw verder verwerkt. PERLKA® (= gekorrelde kalkcyanamide) wordt door hydratatie en granulatie bekomen en vervolgens gezeefd tot de gedefinieerde korrelgrootte.